Sháníte zaměstnání? Vyzkoušejte statistiku v praxi!


Jakou roli hraje psychika a statistika při hledání zaměstnání?

Asi to znáte z vlastní zkušenosti: Hledáte nové zaměstnání, posíláte životopisy a chodí vám převážně pouze negativní reakce. Lámete si hlavu s tím, kde děláte chybu, vyhledáváte různé rady na internetu, jak vylepšit svůj profil a začínáte si myslet, že již nikdy práci neseženete.

Nepropadejte panice!

Statistika, konkrétně regresní analýza, je ale na vaší straně. Bratranec Charlese Darwina, Francis Galton, kolem roku 1880 zavedl do statiky pojem „regrese k průměru“. Velice zjednodušeně tento pojem říká, že čím častěji opakujeme nějaké měření, výsledky této činnosti mají tendenci blížit se průměru. Je prokázáno, že např. děti velmi vysokých rodičů se mezigeneračně nezvyšují donekonečna, ale další generace potomků mají tendenci dosahovat výšky vracející se k průměru. Stejně tak to platí i u inteligence. Máte vysoké IQ, ale vaše děti mají IQ o mnoho nižší? Jedná se o regresi k průměru, která zajišťuje, aby v populaci byla určitá rovnováha a různorodost. Totéž platí i o počasí. V létě, kdy jsou velmi horké dny, již s velkými nadějemi očekáváme snížení teplot a ony vždy dříve či později přijdou.

Jak toto všechno souvisí s hledáním zaměstnání?

Zasíláte životopisy a chodí vám stále zamítavé reakce. Vytrváte-li a budete-li činnost opakovat, je statisticky zaručeno, že dříve či později vám přijde i kladná reakce. Čím více žádostí zašlete, tím více se bude skóre blížit průměru, tedy sportovci by řekli plichtě. Psychika hraje velmi důležitou roli při hledání zaměstnání. Sama mám tuto zkušenost např. s investováním na finančních trzích, kde si vždy říkám, že musím překonat občasné neúspěchy, nepodlehnout panice a vytrvat.

Nebojte se proto myslet pozitivně!

Moc hezky je případ fungování lidské psychiky znázorněn v muzikálu My Fair Lady. Pouliční květinářka Líza Doolittlová se dokáže zařadit do nejvyšší londýnské společnosti tím, že se naučí výslovnosti a chování vznešené dámy. Do psychologické terminologie se tento fenomén vepsal pod názvem sebenaplňující se proroctví nebo také pygmalion efekt dle literární předlohy G.B. Shawa. Jinými slovy to znamená, že ostatní lidé vás budou brát tak, jak budete sami sebe prezentovat.

Zahrajte si u pohovoru na Lízu Doolittlovou.

Personalisty u pohovoru přesvědčíte o tom, že právě vy jste tím správným kandidátem, budete-li vystupovat, jako byste již byli součástí společnosti, do které se hlásíte. Zjistěte si předem, jaké oblečení se v dané firmě nosí, jaká je zde firemní kultura, tedy jak se zde zaměstnanci chovají, jaké jsou místní zvyklosti.

Mějte připraveno, v čem jste dobří!

Na pracovní pohovor se jdete prodat, je tedy třeba, abyste měli předem připravené, jaké vlastnosti a schopnosti nabízíte. Vzpomeňte si na jakoukoliv reklamu v televizi. Jaký produkt jdete prodat na pohovor vy a proč by si ho personalista, nebo jiný zástupce firmy měli koupit? Jistě si v pozadí reklamy představíte tým profesionálů, kteří pracovali na efektivitě daného televizního spotu. Nemáte-li zaměstnání, nebo máte-li takové, které vás neuspokojuje a uvažujete o změně, zapracujte na svém marketingu. Sami na sobě nejlépe víme, že ne vždy se rozhodujeme racionálně, ale často spíše na základě dojmů a emocí. Víc jak poloviční procento v komunikaci totiž zaujímá neverbální komunikace, tedy to, jak se tváříme, oblékáme, jaké máme zabarvení a tón hlasu apod. Pokud máte ve svém okolí někoho, komu důvěřujete, nebojte se ho optat na zpětnou vazbu na váš projev. A vyžádejte si i tu negativní. Sami sebe dobře ohodnotíte také tak, že se necháte nahrát na video a podíváte se na záznam z pohovoru, který s vámi nahraje někdo z vašeho okolí. Nebojte se, je to pouze o tréninku, vůli a vytrvalosti. Přeji hodně úspěchů při hledání zaměstnání a během přijímacích pohovorů!

Mgr. Věra Rejlová, www.nezblaznitse.com