Jak si správně vybrat kariéru?


Uvažujete o své budoucí kariéře a ještě si nejste úplně jistí tím, kterým směrem se vydat?

V dnešní době je spousta možností při výběru studia, ze kterých můžete vybírat. K dispozici jsou státní i soukromé vysoké školy, které Vám mohou pomoci při shánění dobré práce.

Stejně jako vzdělání je však důležitá také praxe a psychická pohoda.

Kterých 6 kroků ke správné volbě je nezbytné podniknout?

 


1) Seznamte se s Vaší budoucí školou

Velmi užitečná je návštěva Vámi vybraných škol na dni otevřených dveří, kde můžete zástupcům fakulty pokládat otázky, které se Vám ohledně daného oboru a školy honí hlavou.

Vždy se vyplatí být připraven/a co nejlépe, zvažte tedy také přípravné kurzy na VŠ, ze kterých je poměrně velký výběr a každý si tak může vybrat to své.

2) Vezměte do úvahy své koníčky

Jak byste sami sobě odpověděli na otázku: „Jakou práci byste si zvolil/a, kdybyste si mohl/a vybrat opravdu cokoliv, nemyslet při tom na peníze, lokalitu, ani nic dalšího? Zkrátka co byste dělal/a, kdyby se jednalo o práci Vašich snů?"

Naše koníčky o nás hodně vypovídají a proč jich také nevyužít při volbě povolání? Zájmy a dětská hra můžou být perfektními ukazateli toho, na co se v profesním životě hodíme.

Odpovězte si schválně sami pro sebe, na co jste si rádi hráli, když jste byli malí? :-)

3) Sepište si, v čem jste dobří

Co Vám jde ve škole nejlépe? V čem celkově vynikáte? Za co Vás chválí Vaše okolí?

Udělejte si soupis toho, co ovládáte, jaké dovednosti máte ve svém portfoliu a můžete jich využít při dalším studiu či práci.

Pokud Vás baví sport, zamyslete se, co konkrétně je to, v čem jste v dané disciplíně dobří a vydejte se cestou např. výživového poradce pro sportovce nebo fyzioterapie.

Baví-li Vás počítačové hry, proč se nestát programátorem nebo grafika…

4) Poznejte sami sebe

„Gnóthi seauton" neboli „Poznej sám sebe" - tak zní nápis nad vchodem do slavné věštírny v Delfách.

Abyste se mohli správně rozhodnout o své budoucnosti, je důležité znát své silné a slabé stránky, tedy mít sám sebe tak říkajíc „přečteného". K dobrému sebepoznání dojdete usilovnou prací sami na sobě, četbou knih, životními zkušenostmi nebo také konzultací s kvalitním psychologem, který Vám bude osobnostně vyhovovat.

Pouze v případě, že znáte své slabiny a zejména přednosti, budete moci býti úspěšnými.

5) Buďte v pohodě

„Méden agán" neboli Ničeho příliš" – je další nápis na delfské věštírně.

Relaxujte, sportujte a užívejte si života. Psychická pohoda a zdraví se vždy odrazí do Vašich studijních a profesních úspěchů. Není cílem obsáhnout všechno, ale zvládnout to, na co máte. Není dnes výjimečné, že (zejména díky lékařům a lobby farmaceutického průmyslu) spousta mladých lidí užívá antidepresiva a další léky na psychiku, což za to jistě nestojí.

6) Řiďte se hlasem svého srdce

Nedejte na dobré rady lidí z Vašeho okolí. Ve své psychologické praxi mám spoustu klientů, kteří se z donucení vydali určitou cestou studia či kariéry a po několika letech se rozhodli začít konečně žít po svém. Vyberte si školu/práci, která Vás bude naplňovat!


Velice hezky popisuje vztah k práci Chalíl Džibrán ve své knize Prorok:

„Rovněž vám tvrdili, že život je temnota, a vy ve své znavenosti opakujete, co vám řekli znavení. Já pak pravím, že život je vskutku temnota, pokud v něm není touha, a veškerá touha je slepá, pokud se nespojí s věděním, a veškeré vědění je marné, pokud není spojeno s prací, a veškerá práce je prázdná, pokud není spojena s láskou."

V moderní psychologii hovoříme o tzv. flow fenoménu, který popsal maďarský psycholog Csikszentmihalyi a značí pocit „ztráty sebe" či stav absolutní koncentrace na danou činnost, při které nevnímáme okolí a plně se soustředíme na aktivitu, které se věnujeme. Můžete být tedy zabráni do poutavého filmu či knížky, nebo hluboce ponořeni do práce, která Vás velmi baví.

V jiném pojetí můžeme také hovořit o transu či hypnotickém fenoménu, což jsou termíny vyjadřující také stav, ve kterém nám čas tak zvaně běží jinak.

Ostatně není bezvýznamným faktem to, že hypnóza je velmi efektivním pomocníkem při problémech s učením se, koncentrací apod. Více o hypnóze se můžete dozvědět zde.

Hypnóza, díky tomu, že pracuje s nevědomými procesy, pomáhá i v momentě, kdy se rozhodujete, co dál se svým životem a Váš rozum je na to krátký – resp. v případě, kdy stále zvažujete různá pro a proti a ne a ne se rozhodnout.

Nebojte se požádat o spolupráci a radu odborníka, který je zkušeným psychologem a zároveň má praxi v personalistice, tudíž ví, jaké kvality nyní žádá trh práce.

Psycholog Vám v rámci kariérového poradenství sestaví osobnostní profil složený z Vašich silných stránek a doporučí, kterým směrem se vydat.

Mgr. Věra Rejlová, www.nezblaznitse.com